Naast mijn liefde voor dieren hou ik ook van tuinieren en lezen. Op deze pagina voeg ik elke maand een ‘nieuw’ boek aan mijn (favorieten) lijst toe. Ik lees veel boeken in het Engels, omdat lang niet alle boeken die mijn interesse hebben naar het Nederlands vertaald zijn. Hieronder (de groeiende lijst met) mijn favorieten boeken:

Listen to the Animals ‘becoming the Super Vet’ – Noel Fitzpatrick

In dit boek beschrijft Noel Fitzpatrick (in Engeland Noel Fitzpatrick_The supervet_ Listen to the animalsbekend met de TV serie ‘The Super Vet’ – vertaald de Super Dierenarts) hoe hij als kind op het platteland in Ierland opgroeide en hoe zijn visie, die hij later naar zijn Fitzpatrick Referrals praktijk heeft vertaald, gestalte heeft gekregen. Hij schrijft over de armoede waarin hij opgroeide, hoe hij studeerde voor dierenarts en wat hij zoal in de dierenartspraktijk (toen nog in Ierland op het platteland) mee maakte. Maar hij wilde niet zo maar een dierenarts zijn, hij kreeg in zijn praktijk vaak dieren die bijv. een gebroken poot of gebroken rug hadden en waar nog maar één oplossing voor was en dat was inslapen om verder leed te besparen, dit tot zijn grote frustratie (omdat er verder geen mogelijkheden waren). Hij zocht en zoekt nog steeds naar oplossingen/mogelijkheden op vooral orthopedisch- en neurologisch gebied om iets voor de dieren te kunnen doen. Hij heeft bijv. voor dieren die een deel van een poot moeten missen een bepaalde prothese bedacht, waarna het dier weer volledig op 4 poten kan lopen. Ook in zijn zoektocht om beschadigde zenuwen in het ruggenmerg (na een trauma) weer ruimte te kunnen geven, heeft hij diverse soorten ruggenwerveloperaties uitgedacht en ontwikkeld. Noel heeft ondertussen twee grote klinieken in Engeland die vanuit zijn visie en passie voor de dieren van de grond zijn gekomen. Eén kliniek waar de orthopedische- en neurologische operaties e.d. plaatsvinden (waar hij zelf ook dag en nacht werkt en leeft) en de tweede kliniek waar de dieren met soft tissue problematiek en kanker behandeld worden. Het boek moet wat op gang komen maar geeft wel een goed beeld over wat hij van jongs af aan mee maakt en wat hem als persoon vormt tot wie hij nu is. Halverwege het boek gaat het over de (eerste) levensreddende operaties die hij uitvoert en beschrijft hij wat hij in zo’n periode samen met de eigenaren en het dier doormaakt. Wat eerst experimentele operaties waren zijn ondertussen standaard operaties in deze kliniek geworden! Het medeleven dat hij toont voor de eigenaren, die vaak in grote stress en diep verdriet bij hem in de praktijk komen en de manier hoe hij hier mee om gaat is zeer ontroerend. Hij vecht voor elk dier dat bij hem in de praktijk komt met alle liefde die hij heeft en hij blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden om dieren te kunnen helpen. Zelden iemand met zoveel passie voor de dieren gezien. Mijn petje af voor deze bewonderenswaardige en innovatieve man.
ISBN: 978-1-4091-8374-7 (in het Engels)

Nigel ‘my family and other dogs’ – Monty Don

Monty Don, voor wie hem niet kent, is al jaren de Monty Don_Nigel _my family and other dogspresentator van Gardeners’ World (een tuinprogramma op de BBC). Ruim 10 jaar geleden toen ik nog geen grote tuinliefhebber was maar wel een honden liefhebber, keek ik al naar dit programma, want de presentator Monty had een Golden Retriever pup, Nigel, en Nigel liep zo tijdens het programma in de tuin rond. Via het wekelijkse tuinprogramma zag je Nigel opgroeien en werd hij ook een vast onderdeel van de opnamen op Longmeadow (zo heet de tuin van Monty Don). Een paar jaar geleden kwam er een nieuwe Golden Retriever pup bij, Nelly. Ondertussen is ook zij volwassen en sjouwt ze samen met Nigel door het TV programma heen.
Sinds een paar jaar heeft ook het tuinieren mijn interesse gekregen, dus zo werd Gardeners’ World mijn favoriete TV programma.
In dit boek beschrijft Monty alle honden die er in zijn leven zijn geweest (van jongs af aan), maar het boek gaat vooral over het leven van Nigel en hoe hij eigenlijk heel natuurlijk zijn plek tijdens de opnamen van het programma in heeft genomen. Nigel heeft op volwassen leeftijd met een verkeerde beweging zijn rug gebroken (hij wilde over een hekwerk springen om een bal achterna te gaan) waarbij Nigel verlamd raakte en niets meer kon. Nigel is vervolgens in de kliniek van Noel Fitzpatrick (ja, via dit boek heb ik het geweldige werk van Noel Fitzpatrick leren kennen) weer op de been gebracht en is Nigel gelukkig helemaal hersteld. Ondertussen is Nigel een hond op leeftijd en loopt hij nog steeds bij voorkeur met zijn tennisbal (of twee) in zijn bek door de opnamen van Gardeners’ World heen.
Monty heeft het boek geschreven zoals hij ook tijdens het tuinprogramma praat, vol liefde voor zijn honden, zijn planten en zijn tuin.
Als je van tuinieren én vooral van honden houdt, dan lees je dit boek in één adem uit.
ISBN: 978-1-473-64169-3 (in het Engels)